Când campionii au discopatie, Genki tratează!…

chiropractica la Genki Timisoara
La Genki Timisoara, chiropractician Adalbert Kasa si campionii mondiali Anca Grosu și Sebastian Zicoanesi

Sfârșitul de primăvară o găsește din nou la clinică. De această dată are un motiv de îngrijorare destul de serios. Partenerul Ancăi, Sebastian Zicoane are discopatie lombară. Seby este cel alături de care a câștigat cele mai importante concursuri de până acum, iar îngrijorarea celor doi este perfect justificată. Mai ales că, atunci când se vor relua concursurile, cei doi sportivi vor evolua la o categorie superioară, respectiv „adulți”.

Ultimul mare succes al perechii Anca Copos și Sebastian Zicoane este obținerea titlului la concursul de la Budapesta din septembrie 2018. Vezi articolul România este din nou campioană mondială la dans sportiv.

Clinica Genki Medical Center și recuperarea sportivilor 

Este foarte posibil ca pauza competițională impusă de pandemie să le creeze celor doi dansatori serioase dificultăți. Dar nu numai lor, în condițiile de față, când pandemia de Coronavirus a stopat brutal orice competiție, riscul unor accidentări este mai mare decât în condițiile obișnuite de pregătire. În orice sport.

Clinica Genki Medical Center din Timișoara poate avea un rol important în evoluția sportivă după reluarea competițiilor. Nu doar în cazul perechii Anca Copos și Sebastian Zicoane. Pentru a preveni accidentele și a le reduce cât mai mult posibil, Adalbert Kasa împreuna cu echipa sa are pregătite programe de menținere a capacităților sportive. De adaptare a organismului la reluarea eforturilor impuse de ritmul competițiilor.

Principii de recuperare medicală a sportivilor

Așadar, la Genki Medical Center din Timișoara au venit și campionii mondiali la dans sportiv categoria tineret-standard, Anca Copos și Sebastian Zicoane. Este o practică obișnuită ca vârfurile sportive din zona de vest a țării să apeleze la cabinetul de chiropractică Adalbert Kasa și terapeuții de la Genki. După cum se va vedea și în postările noastre viitoare.

Adalbert Kasa a expus câteva din principiile de recuperare/întreținere pe care le va aplica celor doi dansatori. Dacă în ceea ce o privește pe Anca, lucrurile sunt ceva mai simple, ea urmând cu regularitate ședințe de fizioterapie la Genki, la Seby lucrurile sunt puțin mai complicate.

Durerile de spate ale lui Seby

Se va începe cu un program de terapie cu plasmă, a spus Adalbert Kasa. „Înainte de prima ședință de terapie cu plasmă (îmbogățită trombocitar, terapia PRP– nr) va trebui să țină un fel de post. Sângele va fi mai curat iar rezultatele vor fi net superioare.” Astfel va debuta programul de recuperare sportivă al lui Sebastian Zicoane.  

→ Citește despre Terapia cu plasmă PRP

Acum, tânărul, în vârstă de 19 ani, a ajuns la clinică datorită unei discopatii lombare. Se plângea de dureri la spate, la coloana vertebrală, care apoi plecau în jos pe picior și-i provocau cârcei, amorțeli. „Nu mai puteam să mă antrenez, abia puteam să merg! Durerile erau îngrozitoare!” a spus Sebastian Zicoane

Adalbert Kasa: „Este suprasolicitat, a venit cu o discopatie lombară, prezenta parestezii, ce să spun, astea se datorează eforturilor îndelungate. Nici nu mă surprinde, unde este performanță te poți aștepta la așa ceva!”

Specialistul clinicii este încrezător în recuperarea lui Seby. „Dacă toate vor decurge bine, iar eu îmi voi da toată silința în acest sens, cred că vom reuși să-l repunem pe picioare. Anca Copos și el mai au de câștigat titluri!”

Programul de recuperare medicală. Etape

Seby va urma un program de fizioterapie și câteva ședințe de terapie cu plasmă îmbogățită trombocitar. Programul de terapie cu plasmă are rolul de a-l readuce pe sportiv cât mai curând la nivel apropiat de a desfășura performanță. Chiropracticianul Adalbert Kasa a spus că se străduiește să-l pună pe dansator într-un „program de repornire”. Să-l readucă în siguranță la nivel de performanță pentru când vor fi reluate competițiile sportive.

→Detalii despre Chiropractica. Tratament și eficiență, storic… 

„Chiar dacă este incert când va reintra pe ringul de dans, vreau să-i eliberez articulațiile, să-i decomprim coloana… Mă străduiesc să-l pun cât mai mult la adăpost de de posibile accidentări, de efectul acestora. Știți cum e, când te afli într-o situație precum e asta, când totul s-a oprit din cauza pandemiei, nu poți reintra în viața sportivă brusc. Altfel poți să suferi o accidentare destul de serioasă.” Estimarea este că față de momentul de reluare a competițiilor de dans sportiv, pregătirile trebuie reluate cam cu două-trei luni înainte.

Adalbert Kasa este foarte încrezător că va reuși să-i imprime rezistența necesară pentru efort și performanță. „Acum e altfel față de cum se mai întâmpla câteodată. Venea înainte de concurs, zicea hai, pune-mă pe picioare! Era o situație de criză, când aveai la dispoziție două zile să-l faci în stare de performanță. Și îl refăceam, îndeosebi chiropractica îl ajuta! Dar, cum am spus, acum avem timp să-l punem pe picioare așa cum trebuie…”

Specialistul în recuperare sportivă de la Genki a mărturisit că în cazul Ancăi, evoluțiile sunt mai previzibile. Ea este mai preocupată de prevenție și așa cum am spus, apelează cu regularitate la terapiile manuale de la Genki. Respectiv chiropractică, fizioterapie și kinetoterapie.

Așadar, există încrederea că Anca și Sebi, campioni mondiali vor contribui la reintroducerea României în circuitul sportiv de mare performanță 

Chiropractica și creșterea performanței

În timp ce Sebastian Zicoane urmează propriul program de recuperare, Anca Grosu a spus că intenționează să-și continue propriul program de prevenție. Pentru ea, dacă obișnuința ședințelor de chiropractică ar fi perturbată, asta ar însemna o slăbiciune în fața unor posibile traumatisme ale articulațiilor. Ca și împotriva imprevizibilității accidentelor.

În ceea ce privește reluarea competițiilor de dans sportiv, campionii mondiali au spus că nu au nicio idee când se va întâmpla asta. Probabil în cursul anului viitor. Până atunci însă, se lasă pe mâinile celor de la clinica Genki. Mai ales că, de-acum, cei doi vor concura la categoria adulți, deoarece au împlinit vârsta de 19 ani.→ Kickboxerul Mitu, pe mânile celor de la Genki Timișoara

Despre Matei Bîtea 77 Articles
Fost jurnalist; furnizez servicii de content writer in limba romana. Dezvolt proiecte web sub aspectele de editare-machetare, writing, fotografie si promovare. afli mai multe pe www.789.ro