Copywriter-ii și plagiatul: toată lumea copiază!?

redactor online servicii de content writing
La primul meu birou de redactor online, acasa, evident... eram mai june ca acum. Astea cu content writer erau pe la inceput atunci...

În permanență mă străduiesc să dezvolt micul meu business de content writer, pentru că lucrez pe internet, stau acasă și mă trezesc când vreau. Dar pentru asta cam am în permanență nevoie de colaboratori. De cele mai multe ori mi-ar prinde bine să mă pot baza pe cineva care știe să scrie articole, acestea pentru a le include (după o editare și corectura necesară) în site-urile pentru care lucrez și pentru care timpul de realizare este un factor important. Acesta este motivul pentru care aș încredința (câteodată) sarcina de a scrie un articol. Dar nu pot, aproape toți copiază. Vă demonstrez…

captura de ecran cu greseli de ortografie
Daca nu stii sa scrii cu î din a, cum naiba să fii scriitor!?

Să scrii un articol nu este un lucru chiar așa de ușor, indiferent de ce spun unii și alții. Cele mai importante lucruri sunt să știi să scrii corect gramatical și să ai chemarea de a scrie, adică să ai „aplicățiune” cum ar zice Nenea Iancu. Celelalte se învață, adică tehnica SEO, principii de jurnalism online… toate sunt chestiuni ce se pot deprinde.

Să nu uit: mai ai nevoie și de bunăvoința de a munci, de a fi creativ, de a fi cinstit… da, cam multe, căci de fapt sunt calități din ce în ce mai rare!

Content writer-ul și originalitatea

S-ar putea spune că a fi content writer este ceva foarte ușor. Da, s-ar putea, mai ales dacă ești cu ceva sânge de hoț în tine. În fine, veți înțelege de ce sunt supărat, de ce nu prea am încredere în cei care spun că prestează servicii de editare web, care spun că ei creează conținut și pe deasupra la prețuri de nerefuzat. Îmi pare rău s-o spun, dar până acum n-am întâlnit decât scriitori furăcioși, care copiază de peste tot, eventual mai modifică un cuvânt, două. Vorbesc de generația tânără, care a crescut cu ideea că tot ce este pe net e gratis și al tuturor.

articol inventat
Opinia mea ferma este ca in meseria de scriitor nu poti exista daca ai o cultura generala la pamant!

Observația mea este că redactorii de dinainte de era Google sunt altfel. Pe vremea când ei scriau articole nu exista Google. Au fost învățați să se inspire din realitate, nu din paginile web ale ziarelor. Acum e altfel…

Deci, marea problemă în a lucra cu scriitorii online, cu cei care creează articole pentru site-uri și bloguri este încrederea. Sincer, eu nu am o metodă anume de a detecta o lucrare originală. Mă bazez în prmul rând pe intuiție, așa-mi dau eu seama cel mai ușor dacă un text este copiat sau creat. Desigur însă că mă pot înșela. Dar, de cele mai multe ori am ales corect. Recunosc, dacă n-aș fi ziarist de la începutul anilor 90… nu știu cum m-aș descurca în sensul acesta.

Există dealtfel și câteva softuri de detectare a plagiatorilor, programe care încep să se răspândească mai ales în ultima perioadă, de când cu infuzia de doctori și de licențiați în tot felul de științe.

>>> Detectare Plagiat

>>> Plagiarisma

>>> Plagiarism tracking service

>>> soft free oferit de Unplag.com

Ultima mea încercare cu contentwriting-ul extern

plagiat despre timisoara
Deci, daca la un articol despre Timisoara gasesti atatia plagiatori… ma ingrozeste gandul ce-o fi la Bucuresti!

Vreau să spun că este cea mai recentă încercare de a folosi un redactor web din surse externe, adică de pe net și necunoscut mie anterior, nu neapărat că mi-am pierdut încrederea și nu mai apelez la nimeni… Mai mult, am încercat să ajut o persoană cu disabilități, o anume Oncuța, iar asta mai ales datorită faptului că mi s-a prezentat a fi o fată harnică și care se întreține singură. Ok, acestea sunt argumente care întotdeuna ar trebui să înduplece și pe cel mai nesimțitor om!

I-am dat să scrie un articol test despre Timișoara, cu conținut la alegerea ei, să văd cum scrie. Ce simte, cum folosește cuvintele, unde le asociază și de câtă inovație este capabilă. Rezultatul este dezastruos. Am primit un articol despre Timișoara care mi s-a părut din prima ochire că e ceva atât de banal încât m-am apucat să caut pe internet, așa, ușor.

Desigur, am constatat (din nou) că aproape toată lumea copiază. Vă anexez o captură de ecran, vedeți limpede și dvs., iar asta fără a fi scriitori de bloguri, că mare parte din site-uri se copiază unele pe altele. Este o constatare amară, dar pe care Google o rezolvă într-o măsură oarecum mulțumitoare, vom vorbi despre asta cu altă ocazie.

Ce m-a deranjat este reacția aproape nervoasă la respingerea mea pentru Oncuța. Adică așa se face, mi-a dat de înțeles, că dacă vrei să scrii, scrii și gata. Da, așa este, dacă vrei să scrii, scrii dar nu furi de la alții, inclusiv greșelile de gramatică.

Recunosc, am avut o anume ezitare în a denunța-o pe această așa-zisă „scriitor online”, dar trebuie spus lucurilor pe nume: plagiatul este hoție! Este furt și gata, chiar dacă ideile nu sunt palpabile iar literele nu sunt proprietate particulară!

Cum se evită plagiatul…

Cu originalitate, desigur că aceasta este singura metodă valabilă. Să scrii despre soare ar putea să fie considerat un plagiat dacă se copiază rând cu rând dintr-un alt text. Dar dacă vorbiți despre propria viziune asupra soarelui, un corp ceresc despre care s-au scris deja atâtea articole, ați putea să folosiți o xperiență personală, să aduceți acel „quelque chose” care vă diferențiază textul de al altora.

raspuns content writer
Raspunsul meu… la ideea de a avea un ajutor. Deh, eram si nervos, mi-au mai scapat si mie greseli, dar era o corespondenta

Cum, veți spune poate, cum să mai fii original după atâtea tomuri scrise despre un subiect care a ajuns o banalitate? Se poate, vă asigur că încă există resurse nelimitate de fantezie despre aproape orice. Iar dacă nu le găsiți, înseamnă că nu sunteți chemat pentru jobul de content writer.

Desigur că plagiatul nu se referă la expresii care așa se folosesc ele, aceasta este formularea, de exemplu cele juridice. Există domenii unde formularea trebuie să se înscrie într-un anumit tipic, dar în cazul în care scrieți pentru site pământean și nu pentru blogul lui Albert Einstein, atunci cu siguranță că trebuie să folosiți metode originale. Altfel, site-ul acela va fi curând ceva banal.

Despre banalitate și plagiat se poate spune că acestea vor ieși oricum la iveală, mai devreme sau mai târziu. Și, atunci când se întâmplă, aduc cu ele pierderi imense…

Despre Matei Bîtea 77 Articles
Fost jurnalist; furnizez servicii de content writer in limba romana. Dezvolt proiecte web sub aspectele de editare-machetare, writing, fotografie si promovare. afli mai multe pe www.789.ro